2016. feb 02.

Miért építenéd mások álmait, ha neked is vannak sajátjaid?

írta: Németh Szabi
Miért építenéd mások álmait, ha neked is vannak sajátjaid?

 Az emberbe evolúciós szinten bele van kódolva a biztonságra való törekvés. Nem véletlen, hogy még ma is hallani embereket, akik visszasírják, amikor iskola után várta őket a munkahely, és 40 év után ugyanonnan állhattak fel. A világ megváltozott. A verseny, a tempó gyilkos, és ma már egy alkalmazotti státusz közel sem nyújt akkora biztonságot.

work-from-home-art.jpg

Amikor valaki úgy dönt, hogy ő nem szeretne alkalmazott lenni, az általában két életszakaszban szokott megtörténni.

Fiatal vagyok, ide nekem az oroszlánt is

Nagyon sok fiatal a főiskoláról, egyetemről, vagy éppen az érettségi után már eleve azzal a tervvel indul neki a nagyvilágnak, hogy megváltja a világot. Ők már látták, sokszor a szüleik példáján keresztül, hogy az alkalmazotti bér sokszor az éhenhaláshoz is kevés. Ezért bennük már nincs meg az a kötődés afelé, hogy egy nagy egész kis részei legyenek.

Azok a fiatalok, akik az otthoni munkát választják (és ezzel együtt a legtöbbször a vállalkozói létformát), általában kreatívak, ügyesek, energikusak és rendelkeznek jövőképpel.

Lehúztam az irodában 10 évet, elég volt!

A másik hullám akkor csatlakozik hozzájuk, amikor 10-15 év hajtás után az emberek rájönnek arra, hogy egy percig nem akarják tovább építeni mások álmait. Mert ők is rendelkeznek azzal a tudással, amely ahhoz kell, hogy érvényesüljenek. Ők két okból váltanak.

1.   Nem elégedettek az anyagi helyzetükkel, a perspektívával.

2.   Sokat keresnek, de elkölteni sincs idejük, a szeretteiket csak fényképen látják.

 Ilyenkor ideális esetben olyan pénzmaggal is rendelkeznek (hiszen ennyi idő alatt szép karriert lehet azért befutni), amely segítségükre lesz abban, hogy a váltás sikeres legyen. Az ő motivációjuk egész más. Ki akarnak szakadni a kötöttségek rabságából, több szabadságot szeretnének, és mivel sokszor már családban élnek, a szeretteikkel is több időt szeretnének eltölteni.

Az otthoni munkavégzést tanulni kell

Alkalmazottnak lenni néhány évig egy szempontból biztosan nagyon jó. Munkafegyelmet tanulsz. Megtanulod beosztani az idődet, rendszerben dolgozol, és élsz. Sokaknak ez a pár év nagyon hiányzik az elején. Nekem is hiányzott. Folyamatosan úgy csúszkáltam a határidőkkel, mint a részeg a jégen.

Az otthoni munkavégzés során egy főnököd van, és nem lehet se túl szigorú, se túl engedékeny veled. Az első néhány nap eufóriában telik, mert azt érzed, hogy bármikor kimehetsz sétálni, játszhatsz a kutyusoddal, foglalkozhatsz a gyermekeddel, vagy éppen bármikor közbeiktathatsz egy pihenőt.

Igen ám, de az, aki arra hajlamos, nagyon gyorsan elveszítheti a napjai felett az irányítást. Én is ilyen voltam, és nem tudom hány könyv, és előadás, tanfolyam árán tanultam meg kordában tartani a dolgokat.

Amennyiben úgy érzed, hogy te is hajlamos vagy szétfolyni, akkor azt javaslom neked, hogy nagyon gyorsan szerezz be néhány könyvet, és kezd el magadat megtanítani a rendszerességre, a helyes időbeosztásra.

Néhány hasznos könyv:

Jack Canfield - Az összpontosítás hatalma

Timothy Ferris - 4 órás munkahét - Szabadulj meg a 9-5-ig robottól, és élj ott, ahová a szíved húz!
 
David Allen – Intézz el mindent

Leo Babauta – A kevesebb ereje
 
Ez a négy könyv már elegendő ahhoz, hogy képet kapj arról, hogy miről is szól az otthoni munka, a produktivitás, és az időégetés kisöprése az életedből.
 
Most szabadulok a suliból
 
Esélyes, hogy eddig sem ültél a babérjaidon, és már most szuper barátságokra, üzleti kapcsolatokra tettél szert. Az egyetem, főiskola, érettségi utáni néhány év igazi aranybánya. Még frissek a suliban köttetett barátságok, emberi kapcsolatok, ezért sokkal dinamikusabbak is. Ez magyarra lefordítva annyit jelent, hogy addig üsd a vasat, amíg meleg! Mert most nem csak te, hanem az összes évfolyamtársad tele van tűzzel, tenni akarással, és bizony most még kockáztatni is mertek. Tíz esztendő múlva felelősséggel, családdal, csalódások okozta félelmekkel már közel sem indulnátok ilyen jó eséllyel a világot meghódító körútra. Most fiatalon, a szükséges bolondsággal, vakmerőséggel komoly esélyetek van arra, hogy akár egy co-working irodában, akár egy lepukkant irodát kibérelve, vagy kihasználva a modern világ adta lehetőségeket, akár otthonaitokban letegyétek az alapját egy szuper életnek.
 
Amennyiben épp alkalmazott vagy
 
Ne égess fel mindent magad után azonnal. Akkor sem, ha már a hátad közepére sem kívánod a munkanapokat. Tekints úgy minden napra, mint szabadulásod zálogára. Azt javaslom neked, hogy kezd el már a fix munkahelyed mellett építeni azt, amivel foglalkozni szeretnél. Építs kapcsolatokat, járj utána mindennek, próbáld ki élesben, hogy hogyan reagál rá a piac. A legfontosabb: te mennyire élvezed!

Hidd el, nem érdemes beleugrani fejvesztve semmibe. Derítsd ki, hogy valóban az otthoni munka a te utad!
 
Amennyiben hónapról hónapra élsz ESZEDBE NE JUSSON felmondani.  Ha valamit megtanultam az az, hogy a számlák okozta stressznél nincs rosszabb, és rombolóbb sem magadra, sem a párkapcsolatodra, házasságodra nézve. Inkább csökkentsd a felesleges kiadásaidat, és készülj tudatosan az „elszakadásra”.
 
Egy dolgot a legvégén még megemlítek. Figyelj a szociális töltődésedre. Otthon nagyon sokan hajlamosak egy idő után befordulni, és elveszíteni az érdeklődésüket az emberi kapcsolatok felé. Ne ess ebbe a hibába, mert nagyon mély gödörbe, sunyi ördögi körbe kerülhetsz. A barátok, a család, a jó ismerősök, és a különféle kikapcsolódások, szabadidős tevékenységek, ilyenkor  még fontosabb szerepet töltenek be az életedben. Mert megteremtik az egyensúlyt!

Tetszettek a gondolatok? Akkor oszd meg másokkal is!

Csatlakoztál már az Otthonról dolgozunk közösségéhez? Ha nem, akkor katt a képre! :)

ulm3b2gh7r.jpg

 

Szólj hozzá

karrier állás otthoni munka alkalmazott